יום שלישי, 27 במאי 2014

מחיצות--הסיכום עם ביאורים של דביר

מאת דביר בלומשטיין

חלוקה לסקטורים
ההרד דיסק מחולק לסקטורים שכל סקטור בהרד דיסק מכיל 512 ביט
כאשר מחפשים מידע כל שהו בדיסק הראש קריאה/כתיבה רץ על כל הסקטורים כדי להגיע לאותו נתון. על מנת לחסוך את זה יצרו תת חלוקה לסקטורים יותר גדולים שכל סקטור מכיל בתוכו כמה סקטורים פיזיים רגילים של 512 ואז כשהראש קריאה כתיבה מגיע לסקטור מסויים ומגלה שהחומר הרצוי לא נמצא שם הוא מדלג על כולו במקום לעבור על כל סקטור של 512 ביט ובכך המהירות עבודה של הדיסק מתייעלת. לכן ככל שהחומר הוא גדול וכבד, עדיף לחלק לפחות סקטורים אבל אם החומר הוא מרובה בקבצים קטנים כדאי לחלק ליותר סקטורים קטנים.
לחלוקה זו יש שתי שיטות: Basic ו Dynamic
מה העניין של כל אחד מהשיטות אני פחות זוכר.. צריך לכתוב כאן...
ניתן ל"שדרג" את השיטה מ Basic ל Dynamic ללא פגיעה בנתונים, אבל מעבר מDynamic ל Basic תמחק את כל הנתונים מהדיסק.

חלוקת מחיצות ואיתחול דיסק קשיח:

MBR
בכל ההרד דיסק יש סקטור אחד שנקרא- MBR סקטור זה מכיל את המידע על נקודת ההתחלה והסיום של המחיצות בדיסק. בסקטור הזה ישנם רק ארבע ערכי רישום שבכל אחד מהם ניתן להגדיר מחיצה אחת בלבד ולכן אפשר להגדיר רק 4 מחיצות.
על מנת ליצור יותר מחיצות ניתן להגדיר מחיצה אחת כ - EBR ואז אפשר להגדיר במחיצה זו מחיצות ללא הגבלה. העיקרון של EBR הוא שבתוך המחיצה הבסיסית מחלקים לעוד תתי מחיצות ובכל סוף מחיצה כתובים הנתונים של המחיצה הבאה איפה היא מתחילה. 
החיסרון של EBR הוא שהוא מקשה על שיחזור מידע, מאחר וכל מחיצה תלויה בשניה.

על מנת לראות ולעבוד עם המחיצות במחשב צריך להגדיר להם גם מערכת קבצים (FAT או NTFS) ולשייך לכל מחיצה באות, ובמייקרוסופט אנחנו מוגבלים למספר האותיות של ABC אך כאן חשוב להדגיש שניתן להגדיר מחיצות גם בלי שיהה להם מערכת קבצים (אבל אז הם לא יכילו נתונים) ובלי לשייך להם אות (ובמצב זה לא נראה אותם ב"מחשב שלי") 


מערכות קבצים:

מערכת קבצים היא שיטה לאחסון וארגון קבצים במחשב על מנת להקל על הגישה אליהם. 
למייקרוסופט ישנם שני סוגי מערכות קבצים: מערכת הקבצים FAT ‏(File Allocation Table) הוותיקה, 
ו- (NTFS (New Technology File System החדשה יותר.

לכל מערכת קבצים יש אינדקס (טבלה) שמכיל את הפרטים על הקבצים שנמצאים בה כדי שהמערכת תידע איך לגשת אליהם האינדקס הזה מגובה באינדקס נוסף לגיבוי.

ההבדלים בין FAT ל NTFS:

מערכת FAT האינדקס הראשי והגיבוי נמצאים שניהם בתחילת הדיסק, הבעיה היא שבתצורה כזו פגיעה בHDD בנקודה של האינדקס פוגעת בשניהם ולכן בNTFS האינדקסים נמצאים בשני קצוות הדיסק

הבדל נוסף, מערכת FAT  יודעת רק שם, סיומת, תאריכי הקובץ (יצירה שינוי ופתיחה), ותכונות קובץ. ונתונים אלו רשומים באינדקס יחד עם הנתונים איפה הסקטור של הקובץ נמצא.
אבל בNTFS רק הסקטור הראשון של הקובץ נמצא בתוך האינדקס וכל שאר הנתונים נמצאים בקובץ.
ולכן היא נותנת יותר מרחב לתכונות נוספות כגון לשנות תכונות במערכת, הרשאות לדחוס, יומני רישום שמתעדים את כל הפעולות שנעשו בדיסק ועוד.

לעומת זאת NTFS פחות יציבה בזמן ניתוק מהמערכת וכלן כונן שמוגדר בNTFS מומלץ לעשות הוצאת חומרה בשורת המשימות אחרת כל הנתונים יכולים להאבד.



סכמת איתחול המערכת:

- הדלקה
- המעבד פונה ל CMOS ע"מ לקבל את הוראות אתחול המערכת
(במידה וה CMOS מחוק הוא פונה ל BIOS ומעתיק ממנו את ההגדרות ברירת מחדל ל CMOS)
- המעבד מעתיק את הנתונים מהCMOS ל RAM
- המעבד פונה לדיסק 0
- פונה ל MBR ורואה את מבנה המחיצות
- מחפש את המחיצה שמכילה את הסימן A 
- פונה למחיצה עם הסימן A כדי לקבל ממנה את נתוני אתחול מערכת ההפעלה
- מעלה את מערכת ההפעלה.




ניהול דיסקים בכלי של Microsoft

נכנסים ל- ניהול [המחשב] > מנהל ההתקנים > ניהול דיסקים

כל דיסק פיזי שנמצא במארז ממוספר כאן במספר כך שהראשון (הדיסק שמכיל בתוכו את מערכת ההפעלה) מתחיל מהספרה 0 ולאחריו שאר הדיסקים בסדר עולה 1,2,3 וכן הלאה
דיסק חדש ולא מוגדר מופיע בסימן אדום unknown ("לא מוגדר")

הגדרת דיסק חדש:
לחיצה על הדיסק במקש ימני > אתחול דיסק > יש להשים לב שהאשף מסמן את הדיסק הרצוי ולא דיסק אחר (במיוחד בשרתים שיכולים להכלי לספר רב של דיסקים) > אישור - הדיסק הופך ל BASIC (כאמוראפשר להפוך אותו לדינמי אח''כ אך פעולה הפוכה תמחק את הנתונים מהדיסק)

הגדרת מחיצות:
מקש ימני על השטח הפנוי בדיסק > מחיצה חדשה > נבחר סוג מחיצה - ראשית או מורחבת  > נבחר כמהנפח זכרון יהיה במחיצה > נבחר אות לכונן (ניתן לבחור אופציה שיגדיר בלי אות כונן) > נבחר מערכת קבצים FAT או NTFS (ניתן לבחור להגדיר בלי מערכת קבצים) > סיום
במידה ובחרנו מחיצה ראשית המחיצה תופיע בסימון כחול, במידה ובחרנו מחיצה משנית המחיצה תופיע בסימון ירוק - שהשטח פנוי.

במידה ולא הגדרנו באשף

הגדרת מערכת קבצים (File System):
לחצן ימני על המחיצה > Format (אתחול) > נבחר שם למחיצה, סוג מערכת קבצים (NTFS או TAT),
צורת חלוקה לסקטורים > אישור

הגדרת אות כונן:
מקש ימני על המחיצה > שינוי אות ונתיבי כוננים > הוספה > נבחר אות כונן > אישור > אישור

הגדרת כוננים לוגיים: 


כאמור ניתן לעשות עד ארבעה מחיצות ראשיות בדיסק קשיח מאחר וב - MBR יש משום רק לארבעה ערכי רישום. כדי להגדיר מחיצות נוספות נוכל בהגדרת המיחצות להגדיר מחיצה אחת בלבד כמחיצה משנית (EBR) ובתוכה נוכל להגדיר  מחיצות לוגיות כאוות נפשנו בגבלת הנפח הקיים עד 2TB בלבד (מעבר לזה ה EBR לא תומך), במידה ונרצה לעבוד עם כולם אז גם במגבלת אות כונן פנויות.


ניהול דיסקים בתוכנת Acronis Disk:

התוכנה Acronis Disk היא תוכנה בתשלום אך ניתן להוריד אותה בתוך מערכת ההפעלה לטכנאים  Hiren's BootCD גרסה 13.1 בגרסאות המופצות באופן פיראטי.
האתר של Acronis Disk -  
האתר של  Hiren's BootCD (המקור) - http://www.hiren.info/pages/bootcd

הייתרון של התוכנה הזו לעומת מייקרוסופט הוא שהתוכנה מאפשרת ליצור מחיצות במהירות בלי הרבה חלונות מיותרים. עוד דבר, מבצעים את ההגדרות בהתחלה "באוויר" כך שיש אפשרות לבטל כל פעולה ולחזור לאחור, ונוסף לזה השיטה הזו נותנת לנו את הייתרון שהפעולות נעשות במרוכז בסוף העבודה ככה  שלא צריך להמתין אחרי כל פעולה את הזמן שלוקח למחשב לעבד אותה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה